ALCHEMIA I AMORY W KUCHNI
Zapraszamy na kolejną edycję walentynkowych warsztatów umiejętności kulinarnych.
Tegoroczne warsztaty umiejętności kulinarnych organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły przy wsparciu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Urzędu Miasta w Chełmnie zmienią nieco swój charakter. Pierwszy raz, poza tradycyjnymi warsztatami, odbędzie się turniej adeptów sztuki kulinarnej – uczniów szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego. W sobotę, 9 lutego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie uczniowie przygotują danie główne i deser, które będą nawiązywały do kuchni miłosnej i będą opierać się na lokalnych produktach, regionalnych afrodyzjakach.
Rywalizacja będzie oceniana przez profesjonalnych kucharzy, członka TPDW, przedstawiciele UMK w Toruniu oraz mediów lokalnych.
Równolegle, również na terenie szkoły w Grubnie zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne z zakresu produkcji pralinek oraz wypieku piernikowych serc.
Oferta ta jest skierowana głównie do mieszkańców obszarów wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, członków LGD i KGW z regionu.
W niedzielę warsztaty przeniosą się do Chełmna. W restauracji Hotelu Centralnego mieszkańcy miasta, zarówno ci najmłodsi, jak i ci starsi będą mogli nauczyć się robienia pralinek, ale także poznają tajniki przygotowania potraw z królika, gęsiny i owoców morza.
W trakcie kiermaszu walentynkowego zaprezentują się uczniowie szkół gastronomicznych z przygotowanymi przez siebie słodkościami. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty, dzięki którym milusińscy dowiedzą się o zasadach zdrowego i smacznego żywienia.
Program warsztatów
Sobota, 9 luty 2013, Grubno
Turniej Kulinarny
9.30 – 10.00 – rejestracja uczestników Turnieju,
10.00-10.30 zapoznanie uczestników z miejscem przeprowadzenia Turnieju i czynności organizacyjne,
Od 10.30 rozpoczęcie współzawodnictwa,
14.00 – zakończenie turnieju, degustacje i ocena jury,
14.30 – podsumowanie Turnieju, wskazanie zwycięzców i wręczenie nagród.
Pokazy kulinarne – sala konferencyjna
10.30 – 11.30 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
11.30 –12.30 pokaz wyrobu pralinek – Marek Główczyński,
12.30 -13.30 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
13.30 – 14.30 przygotowanie ciasta piernikowego do wypieku serc.
14.30 – 15.00 pieczenie pierników
15.00 – degustacja słodkości
Warsztaty kulinarne
15.00 – 17.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos
Niedziela, 10 luty 2013, Chełmno, Restauracja Centralna
10.00 – 11.00 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
11.00 – 14.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos,
14.00 – 15.00 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)
Niedzielne pokazy i degustacje dla mieszkańców Chełmna promując ideę warsztatów (Kinoteatr „Rondo”)
Od 10.00 – 15.00 pokaz kulinarny połączony z degustacją – Słodkości z produktów regionalnych Doliny Dolnej Wisły – Kamil Sakałus
10.00 – 11.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” – Agnieszka Zamojska.
11.00 – 12.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” – Agnieszka Zamojska
12.00 – 13.00 pokaz robienia pralinek – Marek Główczyński,
13.00 –14.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” – Agnieszka Zamojska
karta zgłoszeniowa_alchemiaiamory2013
Nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych chcących wziąć udział w Turnieju Kulinarnym prosimy o zapoznanie się z regulaminem do pobrania tutaj
oraz wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do pobrania tutaj