Regulamin Turnieju Kulinarnego
- Organizator:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie,
- Współorganizatorzy
- Chełmiński Dom Kultury
- Hotel Vistula w Świeciu
- Urząd Marszałkowski w Toruniu
- Starostwo Powiatowe w Chełmnie
- Urząd Miasta Chełmna
- Patron honorowy: Pan Zdzisław Gamański – Starosta Powiatu Chełmińskiego
- Miejsce konkursu:Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie,im. I. Łyskowskiego, 86-212 Stolno.
- Termin ogłoszenia konkursu: 30 listopad 2016 r.
- Termin nadsyłania zgłoszeń: do 8 lutego 2017 roku, do godziny 13.00 (decyduje kolejność zgłoszeń).
- Forma nadsyłania zgłoszeń: wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczony na stronach internetowych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie należy wysłać na adres organizatora: any2309@vp.pl
W tytule maila należy podać: Turniej kulinarny – Walentynki 2017r.
- Termin rozpoczęcia konkursu: 14 luty 2017 roku w Grubnie. Do godz. 8.30 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego zbierają się uczestnicy turnieju. Przywitanie uczestników i zaproszonych gości godzina 9.00 w sali konferencyjnej internatu szkoły.
- Godzina 9.30 odprawa uczestników. Po zapoznaniu z ciągiem gastronomicznym nastąpi rozpoczęcie współzawodnictwa (godzina 10.00).
Uczestnicy turnieju będą dysponowali czasem (2 godziny ) na przygotowanie przystawki, II dnia oraz deseru.
- O godzinie 12.00 odbędzie się prezentacja potraw i rozpocznie się ocena jury (jury będzie obserwować drużyny także podczas przygotowywania potraw, potrawy przygotowane wcześniej przez zespoły będą zgłaszać gotowość do oceny osobie technicznej).
- Ok. godziny 14.00 przewidywany obiad dla uczestników konkursu, opiekunów, gości zaproszonych oraz jury.
- Ok. godziny 15.00 odbędzie się podsumowanie turnieju i wręczenie nagród.
- Ok. 15.30 zakończenie konkursu.
- Uczestnikami konkursu mogą być: uczniowie szkół gastronomicznych (którzy przyjeżdżają ze swoimi opiekunami), każda szkoła może zgłosić jeden zespół dwuosobowy (w turniej może brać udział jednorazowo maksymalnie 8 zespołów).
- Organizatorzy udostępnią chętnym do uczestnictwa w Turnieju podstawowe produkty, z których uczestnicy przygotują przystawkę, danie główne i deser.
Każdy z zespołów przygotuje po 3 porcje dań konkursowych dla jurorów, 1 wystawową i 2 degustacyjne dla gości. Łącznie 6 zestawów.
Wszystkie elementy przygotowane na miejscu. Przystawka zimna lub ciepła z krewetek dużych. Danie główne składa się z sandacza ( filet ) z batatem i szpinakiem. Deser inwencja własna uwzględniając menu walentynkowe z użyciem wiśni 200 gr. i czekolady 400 gr.
Proponowane surowce do przygotowania potraw na jedną drużynę zapewnione przez organizatorów to: krewetka duża 1 kg ( krewetki oczyszczone ) filet z sandacza (1,2 kg ), bataty 1,2 kg, szpinak mrożony 0,5 kg, wiśnie mrożone 0,2 kg i czekolada 0,4 kg. , pozostałe produktu do aranżacji i przygotowania wyżej wymienionych potraw uczestnicy przywożą we własnym zakresie. Uczestnicy zobowiązani są do zabrania ze sobą własnej zastawy, w której będą prezentowane potrawy.
- Ocenie podlegać będą:
· smak potrawy, sposób wykonania (zastosowane sposoby technologiczne)
· estetyka (sposobu podania), estetyka na stanowisku pracy,
· ustny opis (prezentacja) potrawy przedstawiony przez wykonawcę/ów (2-3 minuty),
· możliwości komercjalizacji potrawy (przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych),
- Jury konkursowe będzie składało się z 5-6 osób, w tym z doświadczonych kucharzy, przedstawicieli współorganizatorów, mediów lokalnych.
- W przypadku zdarzeń losowych i merytorycznie uzasadnionych okolicznościach Organizatorzy zastrzegają sobie prawo zmiany niniejszego regulaminu Turnieju Kulinarnego.
- Przewidziane są nagrody dla trzech pierwszych zespołów dla szkół oraz upominki dla wszystkich uczestników. Wszystkim uczestnikom turnieju zostaną wręczone imienne dyplomy.
- Od godziny 8.00 na gości i zaproszone zespoły czekać będzie poczęstunek w otwartym barze kawowym.
- Możliwość jest skorzystania z noclegu w internacie szkolnym w pokojach 2 osobowych z pełnym węzłem sanitarnym.
Zapraszamy
Grubno; 30.11.2016 r.
Opracował Andrzej Wojciechowski
Karta zgłoszenia do pobrania>>>
Wszelkie informacje dotyczące konkursu proszę kierować do przedstawiciela organizatora:
Andrzej Wojciechowski tel. 608-074-646 lub na adres e-mail: any239@vp.pl