Warsztaty Kulinarne “Alchemia i Amory w Kuchni”

Désolé, cet article est seulement disponible en Polski. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

ALCHEMIA I AMORY W KUCHNI

Zapraszamy na kolejną edycję walentynkowych warsztatów umiejętności kulinarnych.

Tegoroczne warsztaty umiejętności kulinarnych organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły przy wsparciu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Urzędu Miasta w Chełmnie zmienią nieco swój charakter. Pierwszy raz, poza tradycyjnymi warsztatami, odbędzie się turniej adeptów sztuki kulinarnej –  uczniów szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego. W sobotę, 9 lutego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie uczniowie przygotują danie główne i deser, które będą nawiązywały do kuchni miłosnej i będą opierać się na lokalnych produktach, regionalnych afrodyzjakach.

Rywalizacja będzie oceniana przez profesjonalnych kucharzy, członka TPDW, przedstawiciele UMK w Toruniu oraz mediów lokalnych.

Równolegle, również na terenie szkoły w Grubnie zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne z zakresu produkcji pralinek oraz wypieku piernikowych serc.

Oferta ta jest skierowana głównie do mieszkańców obszarów wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, członków LGD i KGW z regionu.

W niedzielę warsztaty przeniosą się do Chełmna. W restauracji Hotelu Centralnego mieszkańcy miasta, zarówno ci najmłodsi, jak i ci starsi będą mogli nauczyć się robienia pralinek, ale także poznają tajniki przygotowania potraw z królika, gęsiny i owoców morza.

W trakcie kiermaszu walentynkowego zaprezentują się uczniowie szkół gastronomicznych z przygotowanymi przez siebie słodkościami. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty, dzięki którym milusińscy dowiedzą się o zasadach zdrowego i smacznego żywienia.

Program warsztatów

 Sobota, 9 luty 2013, Grubno

Turniej Kulinarny

9.30 – 10.00 – rejestracja uczestników Turnieju,

10.00-10.30 zapoznanie uczestników z miejscem przeprowadzenia Turnieju i czynności organizacyjne,

Od 10.30 rozpoczęcie współzawodnictwa,

14.00 – zakończenie turnieju, degustacje i ocena jury,

14.30 – podsumowanie Turnieju, wskazanie zwycięzców i wręczenie nagród.

Pokazy kulinarne – sala konferencyjna

10.30 –  11.30 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

11.30 –12.30 pokaz wyrobu pralinekMarek Główczyński,

12.30 -13.30 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

13.30 – 14.30 przygotowanie ciasta piernikowego do wypieku serc.

14.30 –  15.00 pieczenie pierników

15.00 – degustacja słodkości

Warsztaty kulinarne

15.00 – 17.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos

Niedziela, 10 luty 2013, Chełmno, Restauracja Centralna

10.00 – 11.00 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni”Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

11.00 – 14.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos,

14.00 – 15.00 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

Niedzielne pokazy i degustacje dla mieszkańców Chełmna promując ideę warsztatów (Kinoteatr „Rondo”)

Od 10.00 – 15.00 pokaz kulinarny połączony z degustacją – Słodkości z produktów regionalnych Doliny Dolnej Wisły – Kamil Sakałus

10.00 – 11.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” Agnieszka Zamojska.

11.00 – 12.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo”Agnieszka Zamojska

12.00 – 13.00 pokaz robienia pralinekMarek Główczyński,

13.00 –14.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo”Agnieszka Zamojska

karta zgłoszeniowa_alchemiaiamory2013

Nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych chcących wziąć udział w Turnieju Kulinarnym prosimy o zapoznanie się z regulaminem do pobrania tutaj

oraz wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do pobrania tutaj