Warsztaty Kulinarne “Alchemia i Amory w Kuchni” “Przez żołądek do serca-kiermasz walentynkowy”

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Warsztaty kulinarne
“Alchemia i Amory w Kuchni”
„Przez żołądek do serca
– kiermasz walentynkowy”

12 lutego 2012 r.


Warsztaty Kulinarne organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły i Slow Food Convivium Gruczno powstały po to by podnosić umiejętności kulinarne mieszkańców Doliny Wisły i tym samym służyć rozwojowi festiwalu w Grucznie. Po pierwszych edycjach stało się jasne, że są one również doskonałym narzędziem promocyjnym tak dla producentów, organizatorów, wydarzeń kulinarnych jak i dla miejscowości w których się odbywają. Warsztaty “Alchemia i amory w kuchni” wykorzystują tradycje chełmińskiego kultu św. Walentego i tym samym wpisują się w doskonale w promocję twego jednego z najpiękniejszych polskich miast.
Warsztaty te przeznaczone są dla wszystkich związanych z gastronomią i obsługą ruchu turystycznego mieszkańców terenów wiejskich województwa kujawsko pomorskiego. Tradycją stało się jednak, że naszymi gośćmi są także dziennikarze, kuchmistrzowie i smakosze z całej Polski.

Przez dwa dni uczestnicy poznają różnorodne tradycje kuchni miłosnej. Począwszy od wieków dawnych, receptury z historycznych książek kucharskich aż po współczesne dania kuchni międzynarodowej, powstające przy pomocy nowoczesnych technologii. Uczestnicy poznają rośliny od wieków stosowane w kuchni miłosnej, wśród nich zioła, przyprawy ale też owoce. Korzystając z tego, że na Sycylii w tym czasie trwają cytusowe żniwa, jednym z bohaterów warsztatów będzie czerwona sycylijska pomarańcza tarocco. Innym bohaterem będą z pewnością ogromne wiślane szczupaki, których przyrządzanie wymaga nie tylko szczególnej biegłości kuchmistrza, ale także specjalistycznych naczyń, zamówionych przygotowanych specjalnie na potrzeby organizatorów.
Kuchnia miłosna to również wina musujące i z uwagi na porę roku wina grzane mocno osadzane w tradycji Torunia i Chełmna, przyprawiane korzeniami. Będziemy je serwować nie tylko uczestnikom warsztatów ale także zmarzniętym mieszkańcom Chełmna i Turystom.
Ważnym elementem, często kojarzonym z miłością są słodycze. Nie zabraknie ich zarówno w wersjach dla dorosłych jak i dla dzieci. Oprócz tego po raz pierwszy na naszych warsztatach będą prowadzone zajęcia dla dzieci i o dzieciach. Naturalna to bowiem konsekwencja walentynkowych uniesień. Dzieci będą uczyły się rozpoznawania smaków a ich rodzice metod przekonywania swoich latorośli do naturalnego, nie skażonego polepszaczami jedzenia.

 

12.02.2012 r. (niedziela)
Warsztaty kulinarne „Alchemia i Amory w Kuchni”
przy Hotelu Centralnym w Chełmnie
Pokazy i degustacje dla mieszkańców Chełmna
promujące ideę warsztatów:
10.00 – 11.00 – czekolada i dodatki owocowe
12.00-13.00 – sycylijskie produkty
13.30-14.30 – walentynkowe słodycze  

10.00-14.00 – Kinoteatr „Rondo”
„Przez żołądek do serca – kiermasz walentynkowy”




PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA
– KIERMASZ   WALENTYNKOWY”
      KINOTEATR „RONDO” 12 LUTEGO 2012 r.

 

 

Warunki Uczestnictwa i Regulamin


1. Impreza nosi nazwę: „Przez żołądek do serca – kiermasz  walentynkowy” w dalszej części  wymieniany jako kiermasz.

2. Organizatorem kiermaszu jest: Chełmiński Dom Kultury, ul. Dworcowa 40a, 86-200 Chełmno, tel./fax. 56-686-48-08; chelmno@chdk.pl.

3.    Kiermasz odbywać się będzie w dnia 12 lutego 2012 r.

4. Kiermasz ma charakter promocyjno-handlowy, ma za zadanie prezentować kulinarne bogactwo, a także rękodzieło i inne formy tradycyjnej aktywności kulturalnej regionów województwa  kujawsko-pomorskiego.

5.    Organizator udostępnia Wystawcom miejsce pod stoisko w kinoteatrze „Rondo” w Chełmnie  w godz. 10.00-14.00 w dniu 12.02.2012r. Ustawianie stoisk w dniu 12.02.2012 w godz. 8.00 – 9.30     lub 11.02.2012 w godz. 12-15 po wcześniejszym zgłoszeniu.

6.    W Jarmarku mogą brać udział Wystawcy, którzy:
– wytwórcy produktów lokalnych i regionalnych,
– prowadzą działalność gospodarczą w zakresie produkcji artykułów spożywczych,
– właściciele gospodarstw agroturystycznych oraz rolnicy.

7. Sprzedawane i wystawiane produkty powinny nawiązywać do tematyki walentynkowej i powinny być zgodne z asortymentem podanym w zgłoszeniu.

8.    Organizator nie odpowiada za:
 – formę rozliczenia Wystawcy z Urzędem Skarbowym.
 – wprowadzanie przez Wystawców do obrotu żywności (w tym również słodyczy) w sposób niezgodny z prawem o obrocie artykułami rolno-spożywczymi.

9. Warunkiem uczestnictwa w kiermaszu jest dostarczenie oryginału wypełnionego formularz zgłoszeniowy należy przesłać do dnia 7 lutego 2012 r. na adres:


Chełmiński Dom Kultury, ul. Dworcowa 40a, 86-200 Chełmno

lub e-mail: chelmno@chdk.pl, tel./fax. 56-686-48-08
Osoba do kontaktu: Sławomir Wyrosławski
tel. 531-314-956 od godz. 12.00 do 18.00


10. Warunkiem rozstawienia stoiska jest przyjęcia zgłoszenia przez Chełmiński Dom Kultury i uiszczenie opłaty w wysokości 25 zł netto zgłoszenie z gminy w powiecie chełmińskim, 100 zł netto wystawcy komercyjni. Dwóch pierwszych wystawców  / dot.  organizacji non-profit / z danej gminy z powiatu chełmińskiego gratis – decyduje kolejność zgłoszenia /.
Wpłaty na konto Chełmińskiego Domu Kultury: Bank Spółdzielczy w Chełmnie 56 9486 0005 0000 0361 2000 0018 lub przed rozpoczęciem kiermaszu w godz. 8.00 – 10.00

11. Przyjazd na koszt własny uczestnika –Wystawcy. Organizator nie zwraca Wystawcy kosztów transportu.

12.  Postanowienia końcowe:
– wystawca uczestniczący w kiermaszu ma obowiązek przestrzegać Regulaminu oraz obowiązujących przepisów prawa.
– wszelkie spor wynikłe z tytułu uczestnictwa w kiermaszu będą rozpatrywane przez właściwy miejscowo dla organizatora Jarmarku sąd.

 

Chełmno, 26.01.2012 r.                                                                                                   

Organizatorzy