Warsztaty Kulinarne “Alchemia i Amory w Kuchni”

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

ALCHEMIA I AMORY W KUCHNI

Zapraszamy na kolejną edycję walentynkowych warsztatów umiejętności kulinarnych.

Tegoroczne warsztaty umiejętności kulinarnych organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły przy wsparciu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Urzędu Miasta w Chełmnie zmienią nieco swój charakter. Pierwszy raz, poza tradycyjnymi warsztatami, odbędzie się turniej adeptów sztuki kulinarnej –  uczniów szkół gastronomicznych z województwa kujawsko-pomorskiego. W sobotę, 9 lutego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie uczniowie przygotują danie główne i deser, które będą nawiązywały do kuchni miłosnej i będą opierać się na lokalnych produktach, regionalnych afrodyzjakach.

Rywalizacja będzie oceniana przez profesjonalnych kucharzy, członka TPDW, przedstawiciele UMK w Toruniu oraz mediów lokalnych.

Równolegle, również na terenie szkoły w Grubnie zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne z zakresu produkcji pralinek oraz wypieku piernikowych serc.

Oferta ta jest skierowana głównie do mieszkańców obszarów wiejskich z województwa kujawsko-pomorskiego, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, członków LGD i KGW z regionu.

W niedzielę warsztaty przeniosą się do Chełmna. W restauracji Hotelu Centralnego mieszkańcy miasta, zarówno ci najmłodsi, jak i ci starsi będą mogli nauczyć się robienia pralinek, ale także poznają tajniki przygotowania potraw z królika, gęsiny i owoców morza.

W trakcie kiermaszu walentynkowego zaprezentują się uczniowie szkół gastronomicznych z przygotowanymi przez siebie słodkościami. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty, dzięki którym milusińscy dowiedzą się o zasadach zdrowego i smacznego żywienia.

Program warsztatów

 Sobota, 9 luty 2013, Grubno

Turniej Kulinarny

9.30 – 10.00 – rejestracja uczestników Turnieju,

10.00-10.30 zapoznanie uczestników z miejscem przeprowadzenia Turnieju i czynności organizacyjne,

Od 10.30 rozpoczęcie współzawodnictwa,

14.00 – zakończenie turnieju, degustacje i ocena jury,

14.30 – podsumowanie Turnieju, wskazanie zwycięzców i wręczenie nagród.

Pokazy kulinarne – sala konferencyjna

10.30 –  11.30 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni” – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

11.30 –12.30 pokaz wyrobu pralinekMarek Główczyński,

12.30 -13.30 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

13.30 – 14.30 przygotowanie ciasta piernikowego do wypieku serc.

14.30 –  15.00 pieczenie pierników

15.00 – degustacja słodkości

Warsztaty kulinarne

15.00 – 17.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos

Niedziela, 10 luty 2013, Chełmno, Restauracja Centralna

10.00 – 11.00 „Miłosne potrawy w dawnej kuchni”Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

11.00 – 14.00 warsztaty kulinarne nt. kuchni miłosnej w oparciu o produkty regionalne z woj. kujawsko-pomorskiego. Przygotowanie potraw na bazie takich produktów jak: królik, podroby, topinambur, jabłka, powidła – Jean Bos,

14.00 – 15.00 „Pieprzno i szafranno” – co uważano za afrodyzjaki w kuchni staropolskiej – Jarosław Dumanowski z zespołem (Aleksandra Chacińska, Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marta Sikorska)

Niedzielne pokazy i degustacje dla mieszkańców Chełmna promując ideę warsztatów (Kinoteatr „Rondo”)

Od 10.00 – 15.00 pokaz kulinarny połączony z degustacją – Słodkości z produktów regionalnych Doliny Dolnej Wisły – Kamil Sakałus

10.00 – 11.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo” Agnieszka Zamojska.

11.00 – 12.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo”Agnieszka Zamojska

12.00 – 13.00 pokaz robienia pralinekMarek Główczyński,

13.00 –14.00 zajęcia dla dzieci „Smakuj dzieciństwo”Agnieszka Zamojska

karta zgłoszeniowa_alchemiaiamory2013

Nauczycieli i uczniów szkół gastronomicznych chcących wziąć udział w Turnieju Kulinarnym prosimy o zapoznanie się z regulaminem do pobrania tutaj

oraz wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do pobrania tutaj